Skip to main content

Központi Nyomozó Főügyészség

1368 Budapest 5.

Pf.: 9.

Budapest, 2010. július 2.

Tisztelt Nyomozó Főügyészség!

A Jog az Egészséghez Egyesület, bűnszövetségben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen vagy hanyag kezelés és hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt

feljelentést tesz

ismeretlen tettes ellen.

A gyanú szerint 2009. évben az állami népegészségügyért felelős közhivatalnokok közül többen felelősek lehetnek azért, hogy milliárdos nagyságrendben kerültek kifizetésre a felügyeletükre bízott közpénzek a H1N1, más néven sertés vagy új influenza elleni védekezésre, oltóanyag kifejlesztésére és készletezésére, valamint az ezzel kapcsolatos propagandára és személyi szolgáltatásokra, miközben fény derült arra, hogy a H1N1 influenza járványt orvos-szakmailag nem megalapozottan veszélyesebbnek tüntették fel a közvélemény és a döntéshozók felé.

Tekintettel arra, hogy a Jog az Egészséghez Egyesület nem rendelkezik nyomozati jogkörrel – viszont a feltételezett bűncselekmények elkövetésében köztisztviselők is érintettek lehetnek, valamint milliárdos, azaz különösen jelentős vagyoni hátrányt okozott az állampolgárok adóforintjaiból álló közvagyonban – ezúton kérjük a Tisztelt Nyomozó Hatóságot, hogy a tényeket tárja fel, és amennyiben a bűncselekmények bizonyítást nyernek, emeljen vádat.

2009 május 29-én az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sajtóközleményt tett közzé, amely szerint Magyarországon is megjelent az új influenzavírus.

Innen kezdve az ÁNTSZ, különösen Dr. Falus Ferenc Országos Tisztifőorvos az Egészségügyi Minisztériummal karöltve intenzív kampányba kezdett, azt állítva, hogy az egyetlen megoldás az a védőoltás, amelyet a többször vizsgált, de nem teljesen tisztázott tulajdonosi hátterű Omninvest vakcinagyártó cég állít elő.

Bár több tudományos fórumtól kapott figyelmeztetést, mégsem volt hajlandó az Országos Tisztifőorvos és az egészségügyi kormányzat mélyreható tudományos elemzést végezni a járvány valódi veszélyessége, az oltás hatékonysága és az alternatív megoldások lehetősége irányában.

Ebből következően, a gyorsított eljárásban engedélyezett és legyártott több millió vakcinára sokmilliárdos nagyságrendben költöttek közpénzből, amelynek egy jelentős részét, még a kiterjedt propaganda ellenére sem sikerült felhasználni, így mivel a szavatossága lejár, valószínűleg sokszázmilliós értékben kell majd megsemmisíteni. Ezen túlmenően vizsgálandó kérdésnek tartjuk, hogy milyen összeget fordított az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH), az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium az oltási kampány reklámozására, logisztikájára, oltópontokra, stb. Sajtóértesülések szerint az Országos Tisztifőorvos helyettese, Dr. Molnár Kornélia például az Egészségügyi Minisztérium (EüM) külön megbízása alapján milliós nagyságrendű megbízási díjat kapott az oltóanyaggal kapcsolatos logisztikai feladatok végrehajtására.

2010. júniusára már az orvos-szakmai körök, sőt az Európa Tanács számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a sertésinfluenza, semmilyen mértékben nem volt legitim világjárványnak tekinthető. Ennek többen hangot is adtak, mint a British Medical Journal (BMJ), nagynevű orvosi tudományos szaklap, illetve az Európa Tanács által a H1N1 kérdés kivizsgálásával megbízott Európa Parlamenti képviselő, Paul Flynn. A jelentések egymástól függetlenül jutottak arra következtetésre, hogy valószínűsíthető, hogy a vakcinagyártó cégek lobbi és másmilyen nyomást gyakoroltak a központi és nemzeti egészségügyi hatóságokra, hogy anyagi érdekeiket érvényesíthessék az oltóanyagok nagytömegű eladásából a kormányok számára. Ezt a gyanút Magyarországon sem cáfolta meg hitelt érdemlően senki.

Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ hivatalos közlése szerint
2009. 21. hete és 2010. 20. hete között, azaz a „járvány” egy éve alatt mindösszesen 2162 laboratóriumi vizsgálattal bizonyított H1N1 esetet találtak, és mindössze 134 haláleset volt összefüggésbe hozható az influenza A(H1N1) variáns fertőzéssel. (Mellékelt közlemény) Ezek a számok még a szezonális influenza hasonló adataitól is jelentősen elmaradnak.

Sajnos annak a lehetősége kizárható, hogy az Országos Tisztifőorvost és helyetteseit, valamint az egészségügyi kormányzatot pusztán félrevezették, és tévedésből ültek föl a járvány veszélyének, és ez alapján rendeltek sokmilliárd forint értékben közpénzből oltóanyagot olyan szerződés alapján, amelyet 10 évre titkosítottak. Azért zárható ki a tévedés lehetősége, mert a szakma több képviselője fogalmazott meg kritikai észrevételt, illetve maga az Egészségügyi Miniszter is azt tette közzé a Nemzeti Influenza Pandémiás Tervben 2009. júliusában, hogy „A jelenleg előállítható oltóanyagokkal az influenzajárványokat megelőzni, vagy lényegesen befolyásolni nem lehet.”

Egyesületünk 2009 szeptemberében átfogó tanulmányt készített és juttatott el az illetékeseknek, sőt minden parlamenti képviselőnek és a sajtónak, valamint az Interneten a nagyközönségnek, amelyben felhívtuk a figyelmet arra, hogy szükségtelen lehet az ilyen mértékű hisztériakeltés és jelentős összegű közpénz elköltése. (Mellékelve)

Nem is beszélve arról, hogy a Magyarországgal igen jó viszonyban lévő Lengyelország egészségügyi minisztere a parlamentben állt ki az oltóanyag bevásárlása ellen, szakmai és gazdasági bizonyítékokra is hivatkozva. Lengyelország így megspórolt több milliárd forintnyi közpénzt és mégsem pusztított semmiféle járvány.

Mindezek tükrében úgy véljük, hogy a sertésinfluenza vagy más néven H1N1 influenzajárvány kezelése során a magyar egészségügyi szakhatóságok és kormányzat, különösen az Országos Tisztifőorvos és helyettesei, illetve az EüM felső vezetői és gyógyszerészeti vezetői olyan szakmailag és nemzetgazdaságilag megkérdőjelezhető magatartást tanúsítottak, amelyek joggal vetik fel különböző büntetőjogi kategóriáknak történő megfelelést.

Egy nyomozati vizsgálat bebizonyíthatja, hogy a kormányzat, a törvényhozás és a közvélemény félrevezetésével történt-e csalás valaki vagy valakik személyes haszonszerzése érdekében.

Fényt deríthet arra is, hogy a közpénzek ilyen módon való, a figyelmeztetések ellenére történt elköltése megvalósít-e különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen vagy hanyag kezelést, hivatali visszaélést, illetve a nyomozó hatóság talál-e más tényállást.

Kérjük a tisztelt Nyomozó Főügyészséget, hogy a fentieket kivizsgálni szíveskedjen, és a nyomozati fejleményekről Egyesületünket tájékoztassa.

Tisztelettel

Dr. Lenkei Gábor
Elnök
Miklovicz Attila
főtitkár

Jog az Egészséghez Egyesület

1085 Budapest, József krt. 14. tel: 20/555-0039, fotitkar@jogazegeszseghez.hu

Mellékletek:

  • Az Országos Epidemiológiai Központ Közleménye
  • A Jog az Egészséghez Egyesület közleménye
Ossza meg Facebook oldalán!