Szeretné tudni, hogy miért…?

Szeretné tudni, hogy miért ad ki egy egészségügyi miniszter olyan rendeletet, amelyben ez olvasható?

  1. §: „Az étrend-kiegészítő jelölése, megjelenítése, reklámozása nem állíthatja vagy sugallhatja, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a szükséges tápanyagok bevitelére.” (37/2004. ESzCsM, azaz Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium rendelet.)

Egy étrend-kiegészítővel kapcsolatban tehát tilos azt állítani, hogy szükség van az étrend kiegészítésére. Vajon milyen más célt szolgálhatnának az étrend-kiegészítők?

Még csak sugallni sem szabad azt, hogy szükség van rájuk!

A tudományos tények dacára.

Dacára annak, hogy a magyar közegészségügy nagyjai már a múlt század negyvenes éveiben megfogalmazták: az egyik legjelentősebb népegészségügyi veszély éppen abban rejlik, hogy a szokványos (a rendeletben változatos, kiegyensúlyozottnak nevezett) étrend sajnos nem alkalmas a szükséges tápanyagok bevitelére.

Már akkoriban megértették, hogy ezen anyagok (vitaminok, ásványianyagok, nyomelemek, aminosavak, stb.) megfelelő mennyiségű bevitele nagymértékű egészségjavulást eredményezhet.

A rendelet ezt is megfogalmazza:

  1. §. (2): „Az étrend-kiegészítő jelölése, megjelenítése és reklámozása során tilos a terméknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.” (37/2004. ESzCsM rendelet.)

A tudományos tények dacára.

Dacára annak, hogy a vitaminok, ásványianyagok, nyomelemek és más étrend-kiegészítők ilyen hatása egyszerű, magától értetődő természeti törvényszerűség.

Kíváncsi arra, hogy kik és miért harcolnak a természetes egészségmegőrzés és egészség-rehabilitáció ellen?

Két könyvet is írtam ebben a témában. Cenzúrázott egészség – A betegségipar futószalagján és Egészségre ártalmas, avagy Cenzúrázott egészség Magyarországon címmel.

Ha szeretne minél teljesebb képet kapni arról, hogy miképpen jutottunk el odáig, hogy ilyen rendelet megjelenhet, érdemes kezébe vennie az említett könyveket.

Dr. Lenkei Gábornak hívnak. 1986-ban szereztem orvosi diplomát kitűnő (summa cum laude) minősítéssel. Hat évig dolgoztam a hivatalos keretek között… Számomra túl merevnek, túlságosan szűknek tűntek azok a lehetőségek, amiket a hivatalos orvoslás megengedett. Lelkesedésem, tenni akarásom, az új, jobb megoldások keresése iránti olthatatlan vágyam szétfeszítette ezeket a korlátokat. A saját magam által kijelölt úton kezdtem el járni. Jól döntöttem…
Figyelmébe ajánlom